Hoppa till innehåll

Bartók & Brahms

Nelson Goerner
Dirigent

Marc Soustrot

Solist

Nelson Goerner piano

Konsertlängd

Cirka 2 timmar inkl paus

Pris

75–440 kr

Före konserten

Introduktion kl 18.30

Konserttider

Information om kommande konserter saknas.

Biljetterna släpps 25 oktober.

Edvard Grieg, Béla Bartók och Johannes Brahms – tre mycket olika tonsättare i ett och samma program. Det som binder dem samman är den stora roll folkmusiken spelade för deras musikaliska identitet.

För Grieg handlade det om att hitta ett nationellt tonspråk som kontrast till det, i hans tycke, likriktade ideal som lärdes ut på konservatorierna. Bartók var modernisten som byggde nya system för musikalisk logik på folkmusikens uråldriga strukturer. För Brahms var tyska folkmelodier en viktig inspirationskälla för det egna skapandet men han tog också starka intryck av den romska folkmusiken som han lärde känna redan som tonåring.

Både Grieg och Bartók använde originalmelodier i sina verk, medan Brahms lät folkmusiken inspirera hans egna originalteman på ett sofistikerat sätt. Vid den här konserten får vi uppleva allt från Griegs färgrika orkestrering av Fyra norska danser, via Bartóks 
radikala användning av folkmusikaliska strukturer i sin modernistiska Pianokonsert nr 2 till Brahms fulländade integrering av folkliga motiv i Symfoni nr 2 där väl ingen missar tonsättarens citat ur sin egen vaggsång Slumra in i första satsen. 

Program

Edvard Grieg Fyra norska danser
Béla Bartók Pianokonsert nr 2
Johannes Brahms Symfoni nr 2

Ingår i konsertserien Gul torsdag. Som abonnent sparar du 35 %, läs mer om abonnemang här.