VÄSKFÖRBUD? Detta gäller hos Norrköpings Symfoniorkester. Läs mer

Hoppa till innehåll

Dona Nobis Pacem - En dröm om fred

Med Philharmonischer Chor Berlin och Uppsala Akademiska Kammarkör

Konsertens datum har passerat

Denna sida är en del av vårt arkiv.

Konserten var ursprungligen planerad att äga rum i maj 2020 i samband med 75-årsjubiléet av freden efter andra världskriget, men har fått skjutas upp på grund av pandemin.

Vaughan Williams kantat Dona nobis pacem är tonsättarens innerliga vädjan om fred. Komponerad 1936 med en tydlig hänvisning till första världskriget och med en växande rädsla för ett nytt. I fem satser utan paus frammanar musiken den förstörelse och död krig åstadkommer - med ett bärande budskapet om fred och försoning. Texterna kommer från Bibeln, den romersk-katolska mässordningen, tre dikter av Walt Whitman och ett politiskt tal.

Verdis Quattro Pezzi Sacri skrevs fyra decennier tidigare, i en lika illavarslande tid av turbulens. De italienska stadsstaterna, med sina motstridiga intressen och visioner, var inte lätta att förena i det som senare blev staten Italien. Verdi var själv en nyckelspelare i dessa politiska angelägenheter, precis som många tonsättare i den yngre generationen kom att vara med i andra världskriget senare. Vi kan faktiskt höra detta i hans fyra heliga stycken, eftersom ett av nyckelelementen för att förena Italien var identifieringen av ett "gemensamt musikaliskt förflutet". 

Precis som Verdi gör i ett av sina fyra verk tonsätter Sandström den ambrosiska psalmen Te Deum på nytt. Sandström har tonsatt denna text tidigare, i en version som sedan 2008 framförs årligen vid den svenska riksdagens öppnande. En text som förknippas med tacksägelsen för fred och stabilitet har därmed blivit förknippad med den representativa demokratin i sig. Det här blir ett förstagångsframförande i Norden av det verk som beställdes av Uppsala universitets Körcentrum inför den planerade konserten i Berlin i maj 2020, och som kommer att uruppföras där nu den 7 maj 2023. 

H.M Drottningen står som beskyddare för Fredskonserterna i Berlin, Norrköping och Uppsala.

Konsert i Uppsala: Universitetsaulan 28 maj 16:00 köp biljett här

Program

VERDI  Quattro Pezzi Sacri 
Ave Maria
Stabat Mater
Laudi alla Vergine Maria
Te Deum
Paus 30 minuter 
SANDSTRÖM Te Deum (2018), beställningsverk av Uppsala Universitets körcentrum, Nordenpremiär
VAUGHAN WILLIAMS Dona Nobis Pacem för sopran, baryton, kör och orkester

Mat & Dryck 

Boka något att äta eller dricka
Förbokas senast kl 12.00 dagen före aktuell konsert. 
Till lördagskonserterna behöver förbokningen göras senast torsdagen kl 12.00.